Český projekt STOPonline.cz získal cenu eGovernment The Best

21. listopadu 2018

Česká národní linka STOPonline.cz určená k hlášení nezákonného on-line obsahu získala ocenění "eGovernment The Best", a to konkrétně za třetí nejlepší projekt eGovernmentu realizovaný na národní úrovni. Provozovatelem tohoto úspěšného projektu je sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, které mimo jiné řídí i Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Cílem projektu STOPonline.cz je nabídnout uživatelsky přívětivý nástroj pro ohlašování nelegálního on-line obsahu, především dětské pornografie, a zároveň usnadnit vyšetřování kybernetické trestné činnosti. Hlášení podezřelého obsahu je možné učinit jak prostřednictvím webových stránek, tak mobilní aplikace. Za prvních devět měsíců letošního roku přijali pracovníci STOPonline.cz více než 1 700 hlášení, z nichž 75 bylo předáno k dalšímu šetření Policii ČR. Do mezinárodní databáze ICCAM provozované asociací INHOPE ve spolupráci s INTERPOLem pak bylo nahráno 267 obrázků explicitně zobrazujících zneužívání dětí.

Počet ohlášených incidentů významně vzrostl od tohoto května, kdy Policie ČR přestala přes své stránky přijímat hlášení spojená s kybernetickou kriminalitou. Na základě výsledků dosavadní spolupráce vycházející z uzavřeného Memoranda o spolupráci s Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ) je uživatelům doporučováno se obracet právě na 
STOPonline.cz.

Letošní ocenění STOPonline.cz představuje v pořadí již třetí ocenění pro sdružení CZ.NIC za nejlepší projekt e-Governmentu realizovaný na národní úrovni. První ocenění v soutěži “eGovernment The Best“ získalo sdružení v roce 2013 za multiplaformní aplikaci Datovka a iDatovka. V roce 2017 potom získal cenu mezinárodní projekt MoQoS, který využívá aplikace NetMetr a ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem vytváří otevřená data o kvalitě mobilního Internetu.